sunnuntai 16. syyskuuta 2012

CCSVI?

Noin vuosi sitten sain kuulla jostain jota kutsutaan CCSVI:ksi, eli kaulalaskimoiden ahtautuminen ms-potilailla. Kiinnostuin ja katselin videoita ihmisistä, jotka olivat tehneet laskimoiden pallolaajennuksen tai laajentaneet niitä stenteillä (tuliko oikea sana?). Tulokset olivat mullistuttavia. Ihmiset jotka tekivät asioita, joihin eivät ennen leikkausta kyenneet. Se antoi kieltämättä toivoa.

Siispä varasin itselleni ajan tutkimukseen ja leikkaukseen Puolassa. Kunnes iski epävarmuus. Kuinka pitkäaikaisia leikkauksen tulokset ovat? Uusiutuuko helposti? Pitääkö leikkaus tehdä monta kertaa ja jos pitää niin miten sellaiseen on varaa? Siispä peruin.

Jänistin


Päätin tarkkailla tilannetta ja odottaa suomalaisen tutkimuksen tuloksia. Hain mukaan siihen, mutta en ollut sitä mitä etsivät. Diagnoosista piti olla enintään kaksi tai yli kymmenen (kaksi ryhmää). Tulokset tutkimuksesta tulivat ja yllätyin. En sanantarkkaan muista Avain-lehdessä ollutta juttua, mutta ilmeisesti ahtautumien määrä ms-potilailla ei poikennut terveistä ihmisistä.

Miten sitten tämä sairaus voi liittyä kyseisiin ahtaumiin? Vai voisiko olla niin, että vaikka suurimmalla osalla ihmisistä olisikin näitä ahtaumia, niin ne vaikuttavat eri tavalla ms-tautia sairastaviin? Tämä vaatii vielä enemmän tutkimusta. Toivon todellakin leikkauksen olevan oikeasti hyödyllinen ja että olisimme askeleen lähempänä parannuskeinoa.

Onko lukijoissa ketään, joka on teettänyt pallolaajennuksen tai stenttauksen? Miten on vaikuttanut elämään ja kuinka kauan leikkauksesta on?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti