torstai 15. maaliskuuta 2012

"Hei, minulla on MS-tauti"

Diagnoosin saadessani kerroin sairaudestani perheelleni sekä ystävilleni heti saatuani tietää siitä. Ehkä se oli tapa käsitellä asiaa, enkä pystyisi kieltämään sitä “kun kaikki muutkin tietävät”. Tai sitten olen avoimempi kuin luulinkaan.

Muistan ajatelleeni miten perheeni reagoisi, eli kuinka vaikeaa se heille olisi. Sitähän se heille oli. Mieheni (tuolloin kihlattuni) uskon pelänneen, vaikka hän ei sitä sanonutkaan. Silti hän jäi rinnalleni ja oli vahvasti minun tukenani ja siitä häntä tulisi kiittää, enemmän kuin teen. Onhan myös hänen elettävä tämän kanssa.

"Ilta pilalla"

Kuten aiemmin mainitsin, kerroin myös ystäville ja kavereillekin. Jouduinhan ottamaan lääkkeen joka toinen ilta ja väkisinkin lääke tulisi ottaa joskus esim. tyttöjen illan aikana. Sen sijaan että jättäisin lääkkeen ottamatta kerroin kavereilleni jotka tämän voisivat tulla näkemään.

Jotkut reagoivat toisia huonommin. Eräs kaverini tunnusti jälkeenpäin että oli ajatellut “no niin, nyt ilta pilalla ja surkutellaan tätä loppuilta”. Tästä syystä sanon kyseistä ihmistä kaveriksi, en ystäväksi. Ei ystävä ajattele tuolla tavalla. Ystävä ajattelee: Miten voin olla tukena?

“Katoa” ystävien ja kavereiden joukossa ei kuitenkaan käynyt. Liekö positiivinen ulosantini asiasta syy tälle. Vai kenties se, ettei se rajoita (ainakaan näkyvästi) elämääni? Vai se, että pitävät minusta sairaudestani huolimatta? Miten käy, jos joudun käyttämään apuvälineitä? Ehkä vasta silloin näen, ketkä niitä oikeita ystäviä ovat.

Miten teillä muilla MS:ää (tai muuta) sairastavilla ystävät/kaverit/tuttavat reagoivat kun kerroitte asiasta? Vai oletteko jättäneet kertomatta?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti